Buruntzaldea euskaraz

EU | ES
Buruntzaldea euskaraz
Facebook Twitter RSS Harremanetarako

Noticias RSS

En una dieta equilibrada, la carne es necesaria

04/12/2008 - Comentarios: 0

Amaia Campo es  experta en temas de alimentación, y tiene claro que las proteinas de la carne son muy beneficiosas para nuestra salud...

Vea la información del programa "Eska ezazu haragia euskaraz" relacionado con esta noticia.

 

Amaia Campos es experta en nutrición y tiene muy claro que las proteínas son beneficiosas para nuestra salud, “son consideradas de gran valor biológico, porque reúnen todos los aminoácidos esenciales”. El cuidado de nuestra dieta se convierte en algo fundamental y, frecuentemente, los productos cárnicos se encuentran entre los primeros alimentos que eliminamos de nuestro menú.

 

Pero ¿es necesario eliminar estos alimentos para obtener una dieta equilibrada? Parece ser que no. Las proteínas derivadas de la carne son beneficiosas para la salud. Como todo, en su justa medida.

 

Amaia Campos, trabajadora de Natur House de Lasarte y diplomada en nutrición y dietética, nos lo explica más detalladamente.

 

¿Qué es lo que debemos entender por dieta equilibrada?

 

Amaia Campos: Una dieta equilibrada es aquella que aporta todos los alimentos necesarios para garantizar un óptimo estado de salud. Por lo tanto, la dieta debe responder a las necesidades nutricionales y energéticas diarias de cada uno. Dentro de una dieta equilibrada, son fundamentales tanto la cantidad como la calidad de los alimentos. Para nosotros, un modelo cercano de dieta equilibrada sería la “dieta mediterránea”.

 

Puede seguir leyendo la noticia en euskara... 

 

Denetik jan beharra dagoela esaten da. Zergatik daude hainbeste desadostasun gai honen inguruan?

 

A.C.: Hala da, denetatik jan beharra dago: azken finean ez daude elikagai txarrak ez onak, proportzio kontua besterik ez da. Denetik jan bai, baina bere proportzio justuan. Baina egia esan, dietetika desadostasun eta kontraesan gehien eragiten duen alorra da. Izan ere, talde etniko bakoitzak elikaduraren aurrean dituen jarrera eta elikagaiak, bere ile edo azalaren kolorea bezain ezberdinak izan daitezke. Azken finean, nire ustez, oinarri zientifiko bat duen artean norberak bere konbikzioak defendatzea guztiz legezkoa da. Edozein gaien inguruan sortzen diren iritzi ezberdinek etengabe ikerlan berriak bultzatuko dituzte. Beraz, positibotzat hartuko nuke desadostasun egoera hori.

Dena den, etengabeko ikerketen ondorioz, ideia konkretu batean behintzat pentsaera guztiak adostea lortu da: dieta orekatuaren definizioan.

 

Haragi proteinak ere beraz, beharrezkoak dira ezta?

 

A.C.: Noski baietz. Haragi proteinak, balio biologiko handiko proteinak kontsideratzen dira, aminoazido esentzial guztiak dituztelako. Aminoazido hauen premiak osatzeko, haragi proteinak jatea beharrezkoa da, organismoak bere kabuz ez baitakizki sintetizatzen kantitate nahikoan eta landarekien proteinekin lan gogorra edukiko dugulako gutxienekoetara iristeko. Oro har, haragia kontsumituz berriz, erraz iritsi gaitezke behar minimoak betetzera.

 

Guretzat onak diren proteina horiek bereziki zer haragietan aurki ditzakegu?

 

A.C.: Batez ere gantz gutxiko haragietan, oilaskoa eta untxian alegia. Duen gantzaren arabera, baita txahal haragian ere. Eguberriak gertu ditugu.

 

Otorduetako menuetan zer modutan txertatu beharko genituzke haragi proteinak?

 

A.C.: Eguneroko beharrak ongi asetzeko funtsezkoa izanik, egun horietan ere normaltasun osoz txertatu beharko genituzke haragi proteinak, hori bai, balio biologiko handiko beste proteinekin, hau da, arrain proteinekin ere tartekatuz, dieta ahalik eta orekatuena izan dadin.

Datozen egun berezi horietan, oro har egiten ditugun gehiegikeriekin eduki beharko genuke kontu gehien, egun jarraituetan gainelikatzearen ondorioz, gorputzak behar ez duen gantz guztia gorde egiten baitu. Hainbeste tentaziori eustea zaila da, baina haragi proteinak otordu nagusietan kantitate egokian sartuz gero, geure asetasun sentsazioa iraunkorragoa izango da, digestioan organismoak lan gehiago egin behar baitu. Hala, kaloria askoko beste zenbait elikagaien gehiegizko kontsumoa ekidin edo murriztu dezakegu.

 

Haragia sukaldean nola prestatzen dugun, horrek ere eragina izango du?

 

A.C.: Hobe da frijituak saihestea, baita elikagaien koipe kantitatea handitzen duten teknikak ere.

 

Zer onura dituzte haragi proteinek?

 

A. C.: Proteinak funtzio eraikitzailea du gure organismoan, organo eta gorputzeko egitura guztien euskarria baita. Baina gehiengoak ezagutzen ez dituen funtzio asko ere baditu. Bere proteinek, aminoazido esentzialak kantitate egokian dituzte, organismoak bere kabuz sintetiza ezin ditzakeenak. Gainera, mineralen xurgatze prozesua errazten diote geure organismoari. Beste osagai garrantzitsuak ere baditu: ura (%70 inguru), B taldeko bitaminak, mineral eta burdina.

Ospe handiko ikerlari askoren esanetan, haragi gorri zein zuriak, bihotzarentzat ona den dieta baten partaide izan beharko lirateke. Azken aldian leporatzen zaizkion arriskuak, dieta desorekatu baten ondorio besterik ez dira.

 

- Amaia Camposen ustez, “hobe da frijituak saihestea, baita elikagaien koipe kantitateak handitzen duten teknikak ere”. “Ikerlari askoren ustez, haragi gorri zein zuriak, bihotzarentzat ona den dieta baten partaide izan beharko lirateke”.“Denetatik jan beharra dago: azken finean ez daude elikagai txarrak ez onak, proportzio kontua besterik ez da”.

Material complementario:

Programas

 

Comenta esta noticia

Rellenar los siguientes campos. Los que tienen "*" son obligatorios.

© 2013 Buruntzaldeko Euskara zerbitzuak
Contacto | Accesibilidad | Aviso legal
CSS | XHTML | WAI-A | iametza interaktiboa

Andoain Astigarraga Hernani Lasarte-Oria Urnieta Usurbil